LED En Duurzaamheid

In vergelijking met andere lichtbronnen verbruikt LED verlichting veel minder stroom. Dit is niet alleen goed voor jouw financiën, maar natuurlijk ook voor het milieu. Doordat er veel minder stroom wordt verbruikt, draagt LED verlichting bij aan het verminderen van de CO2 uitstoot. Als iedereen dus zou overstappen op LED verlichting zouden we met zijn allen de CO2 uitstoot drastisch kunnen verminderen.

Daarnaast bevat een LED inbouwspot geen giftige stoffen zoals bijvoorbeeld kwik. Een stof die wel wordt gebruikt bij andere lichtbronnen en die bovendien heel schadelijk is voor het milieu.

LED en recycleren

Omdat LED verlichting zoveel langer mee gaat dan reguliere verlichting wordt er ook minder afval geproduceerd. Je hoeft de LED lampen namelijk maar ééns in de 10-20 jaar te vervangen, terwijl dat bij halogeen- of spaarlampen veel vaker het geval is. Omdat het recycleren van elektronische producten altijd gedoe geeft, is het maar goed dan jij met LED verlichting dit niet zo vaak hoeft te doen.

Mocht jouw LED lamp het na verloop van tijd toch begeven dan kun je deze op dezelfde manier recycleren als alle andere lampen. Houd de lamp apart en breng hem naar een speciale afvalcontainer voor elektronische producten.

De levensduur van LED verlichting is aanzienlijk langer dan die van halogeen- of spaarlampen. Het verschilt een wel een klein beetje wat voor soort LED lamp je gebruikt, maar bijvoorbeeld onze bestseller spots gaan wel tot 20.000 branduren mee. Dat betekent dat deze lamp +/- tien jaar mee kan gaan. En dat is ruim tien keer zo lang als een halogeen- of spaarlamp. Dat is dus zeker wel een investering waard!

Duurzaamheid

LED verlichting ook heel duurzaam. LED verlichting bevat geen giftige stoffen en geeft geen UV- of infrarood-straling. Hierdoor is het een heel ECO-vriendelijk product. Bovendien verbruikt een LED lamp ook nog eens veel minder stroom dan een halogeen lamp. Iets wat niet alleen heel fijn is voor het milieu, maar wat ook zeker scheelt in jouw portemonnee!

LED lampen zijn daarnaast ook een stuk veiliger, ze worden namelijk niet warmer dan 50º C, terwijl halogeen lampen soms wel meer dan 370º C heet worden. Natuurlijk voldoen deze lampen ook wel aan de veiligheidsnormen, maar het risico op brand wordt met LED verlichting wel enorm verlaagd.

Als je de lamp aan doet, dan brandt hij meteen op volle kracht, terwijl je bij een spaarlamp soms nog wel een paar minuten moet wachten voordat het licht op volle sterkte is. Bovendien zijn er verschillende tinten waaruit je bij LED kunt kiezen, je hebt namelijk warm wit, koel wit en natuurlijk wit licht. Zo is er altijd een vorm van verlichting, die in jouw interieur past.

Ben je enthousiat geworden over LED verlichting en wil je jouw halogeen spots vervangen door LED inbouwspots? Lees dan het artikel over welke opties je hebt om dit te doen. En bespaar binnenkort ook op jouw energiekosten.